ВЕЧЕ ИМАТЕ РЕГИСТРАЦИЯ? ВЛЕЗТЕ ВЪВ ВАШИЯ ПРОФИЛ:

Често задавани въпроси

В кои дни се излъчва спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина"?

Аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина" може да се излъчва целогодишно, независимо от метеорологичните условия. Програмата не се излъчва в предварително определени дни по график, а може да бъде наблюдаван безплатно на националните празници и на празниците на града, а във всеки друг ден спектакълът може да се излъчи срещу заплащане, ако бъде направена заявка от индивидуални клиенти или организирани групи.


Мога ли да гледам програмата ако вали дъжд/сняг?

Аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина" може да се излъчва целогодишно, независимо от метеорологичните условия. Изключение са случаите на изключително гъста мъгла, при която няма видимост към хълма, както и в случай на форсмажорно обстоятелство (събитие).

За удобството групите, които поръчват спектакъла, е построена специална зала с панорамна тераса, намираща се зад Катедрален храм "Рождество Пресв. Богородица". Залата е остъклена и климатизирана, и има най-добрата гледка към хълма "Царевец", така че зрителите да наблюдават удобно спектакъла при всякакви метеорологични условия.


Мога ли да гледам спектакълът безплатно?

Да. Аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина" може да бъде наблюдавана безплатно на национални празници и на празниците на града. За дати на безплатни излъчвания проверете в секцията ИЗЛЪЧВАНИЯ.


Защо не мога да гледам шоуто безплатно?

Спектакълът може да бъде гледан и безплатно. Община Велико Търново прави всичко по своите сили да гарантира излъчването на шоуто безплатно за гражданите и гостите на старата столица по повод национални празници и празници на града. Във всеки друг ден спектакълът може да се излъчи срещу заплащане, ако бъде направена заявка от индивидуални клиенти или организирани групи.

Аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина" е създадена преди 30 години. Съоръжението е огромно като инфраструктура: 630 км кабели, 2400 прожектора, 140 светкавици, 6 камбани, 2 лазера, аудио оборудване, компютърна централа, 6 трафопоста с високо напрежение, 72 ел. табла с команда техника, наблюдателна площадка и т.н. За поддръжката и експлоатацията му се грижат 13 души, които са постоянно заети.

С оглед на голямото количество електроенергия, която се консумира, нуждата от материали, заплащане на екипа и т.н. не е възможно шоуто да се предоставя безплатно през цялата година.


Има ли различни програми измежду, които мога да избирам?

Това е популярен мит за наличието на десетки програми, измежду които операторите на програмата избират коя да се пусне. Истината е, че от започването на регулярното излъчване на програмата, преди 30 години, до днес тя винаги е била една и съща. Единствената разлика е отсъствието, поради технически причини, на червен лазер в един кратък отрязък от време. Червеният лазер бе възстановен по проект с европейски средства през 2012 година.

Поради различните сезони и растителността на хълма, поради метеорологичните условия или просто от различното емоционално състояние на публиката е възможно да се създаде усещане за различност, но истината остава - програмата е една и съща.


Защо програмата преди беше по-дълга?

Още един популярен мит, че има дълга и къса програма и според публиката се избира коя от тях да се пусне. Истината отново е само и единствено една програма вече 30 години.Програмата е с продължителност 20 минути,откоито първите 3 са необходимо технологично време за стартиране на следващите 17"реалновидими" минути.


Защо сега няма диктор по време на програмата?

Концепцията на реализираната програма никога не е включвала диктор ПО ВРЕМЕ на спектакъла. Впечатлението за присъствие на такъв глас вероятно е останало у някои гости от един филм за програмата, който се разпространява на DVD, в който има глас, разказващ за случващото се. В оригиналният звук от крепостта няма "четец" или "разказвач".

Наскоро екипът на "Звук и светлина" възстанови една стара практика да се пуска глас, обясняващ на публиката какво предстои да види, като този глас се чува ПРЕДИ започване на спектакъла на различни езици.


Защо няма звук на площада пред Царевец?

Още един от митовете, че озвучителното оборудване на площад "Цар Асен" постоянно се поврежда и гостите не могат да гледат качествен спектакъл. Звукът на площада работи перфектно - в това може да се убедите ако посетите някое от обявените за наблюдение от площада излъчвания.

Причината понякога зрители да виждат светлините на програмата, но да не чуват звук е, че в този момент програмата се излъчва за туристическа група, която е поръчала и заплатила спектакъла. В такъв случай гостите са заели места на панорамната тераса, от където имат най-добрата гледка, прекрасен звук и комфорта да наблюдават спектакъла в истинската му прелест. Звукът на площада в такива случаи е умишлено изключен.


Защо не се монтират озвучителни тела по улиците "Иван Вазов" и "Никола Пиколо", за да могат да чуват множеството гости, които не са заели места на площад "Цар Асен"?

Осъзнаваме, че в някои случаи на големи празници площад "Цар Асен" е недостатъчно голям да побере всички желаещи да гледат спектакъла. Въпреки това, няма как да осигурим звук за хората, които са заели места по улиците зад площада. Звуковите тела на самия площад са проектирани с точно разположение, за да възпроизведат ляв, десен и заден канал. По този начин стоящите на площада получават максималния ефект на вълнуващото преживяване. Отделно от това инфраструктурата е подземна и не позволява мобилност на озвучителните тела.


Мога ли да гледам спектакъла от вътрешността на крепостта Царевец?

Теоретично присъствието ви в крепостта по време на спектакъла е възможно, но в повечето случаи едва ли е вероятно, предвид факта, че програмата се излъчва, вечер, когато обикновено работното време на музея Царевец е приключило.

Извън това обаче всички съоръжения на програмата са разположение така, че да бъдат виждани (или техният ефект да бъде виждан) от хора стоящи далеч и с поглед към крепостта. Стоящият в самата крепост вижда включващи се и изключващи прожектори, но не вижда цялостната картина.


Мога ли да наблюдавам спектакъла от Арбанаси?

Не, не можете. Образно казано, хълмът Царевец се намира между Велико Търново и Арбанаси. Спектакълът е проектиран така, че да се наблюдава от страната на Велико Търново. Всички части на системата(прожектори, светкавици ит.н.) са монтирани от тази страна, а Арбанаси е точно от противоположната. От друга страна обаче, разстоянието между Царевец и Арбанаси е само 3 км., така че, при желание, предвижването до мястото за наблюдение не би представлявало проблем.